Handige tips 

Hoe een tapijt kopen zoals het hoort !

 

 

 

Koop een Oosters tapijt zoals elk ander meubelartikel, maar luister vooral naar uw hart ! Laat u bij twijfel leiden door de beroeps. Des te beter als de waarde van uw tapijt nooit zal dalen – de zeldzaamheid draagt beslist bij tot dit resultaat – maar neem uw beslissing om te kopen vooral gevoelsmatig !

 

Niemand wil te veel betalen. Helaas of misschien gelukkig zijn Oosterse tapijten geen producten zoals alle andere. Het zijn luxeproducten, maar ze zijn ook zeldzaam en komen uit andere culturen. De consument heeft dus niet veel houvast en weinig bakens om op te steunen in zijn beslissing.

 

Bakens en bespiegelingen:

 

 In elke regio is er onkruid onder de tarwe en vaak verwart de koper de naam van een tapijt met zijn waarde. Ik heb een Tabriz van 6m2 verkocht voor 1000 € en een andere voor 10.000€.

De waarde van een tapijt wordt geraamd op basis van een analyse van de kwaliteit van de wol en van de kleurstoffen, de kwaliteit van de knoopdichtheid, de eventuele signatuur, de zeldzaamheid van het motief of de kleuren, de leeftijd en de staat van de wol, de ketting en de inslag, de oorsprong, enz.

Het is onmogelijk om al deze factoren in alle eerlijkheid te beoordelen, zonder het tapijt te zien.

 

Eerst en vooral moet u goed kijken en vergelijken. Neem uw tijd en ga bij verschillende zaken langs. Kies vooral voor gespecialiseerde winkels die enige bekendheid genieten. Deze zaken berusten op vertrouwen en de werkelijke tevredenheid van een klantenbestand dat in de loop der jaren werd opgebouwd.

In tegenstelling tot wat een onwetend publiek denkt, zijn DE PRIJZEN ER NIET HOGER DAN ELDERS !

 

Maar wantrouw daarentegen al te aanlokkelijke doch twijfelachtige aanbiedingen die zowat overal opduiken, zoals op de tapijtverkoop in de vorm van tijdelijke tentoonstellingen die enkel tijdens het weekend in hotels of lege villa’s plaatsvinden. U zal merken dat de borden die deze tentoonstellingen aankondigen, meestal pas op vrijdag na 16 uur verschijnen, omdat het ministerie van economische zaken dan gesloten is en deze verkoop niet meer kan verbieden. Als deze verkopers de wet al niet naleven, dan zullen ze het zeker ook niet nalaten om u in de luren te leggen, hoe vriendelijk en chic ze ook mogen zijn.

 

Bovendien is het ondenkbaar dat in een “geëvolueerd” land zoals het onze, particulieren kopen van leurders, want prijzen die in deze omstandigheden gehanteerd worden, zijn wel bijzonder hoog gegrepen !

 

Gezien het succes van de Iraanse tapijten, komen tal van kopieën uit de buurlanden als authentieke Perzische tapijten op de Europese en de Amerikaanse markt, maar dan wel in een middelmatige kwaliteit.

De koper laat zich helaas verleiden door schitterende kortingen die de handelaar of leurder verleent en koopt voor het dubbele of zelfs drievoudige van de prijs een bleek afgietsel in wol van twijfelachtige kwaliteit.

 

 

HET ONDERHOUD

 

Een Oosters tapijt lange tijd en in een goede staat bewaren, is vrij makkelijk als volgende principes worden gevolgd :

 

Vuil veroorzaakt de slijtage van tapijten veel meer dan het veelvuldig over en weer geloop. De schade door vuil is van tweeërlei aard :

  •         Stof en zand (dat zelfs in de stad te vinden is, ook al is het in kleine hoeveelheden) dringen beetje bij beetje door tot in de kern van de tapijtknopen. Ze schuren bij elke voetstap op het tapijt het poolmateriaal en de wol verslijt geleidelijk voortijdig. 
  •         Alle min of meer vette deeltjes die wij onder onze schoenen meedragen, gaan uiteindelijk de pool van de tapijten bedekken. Deze wordt minder soepel en  kartonachtig. Dan gaat de slijtage een stuk sneller.

 

Het is dus zaak om het tapijt regelmatig te reinigen :

  •         Minstens één keer per week zachtjes stofzuigen om het stof te verwijderen.
  •         Een keer per jaar het tapijt omdraaien en twee tot drie dagen omgekeerd laten liggen op zijn gebruikelijke plaats zodat het stof en het zand dat de stofzuiger niet kan opzuigen, er uit vallen, dan uitkloppen.
  •         Om de 3 tot 5 jaar, naargelang van de plaats van het tapijt, het ons toevertrouwen voor een traditionele wasbeurt. 

 

Leg uw tapijt ook niet onder zware meubels zoals bureaus, staanders, kasten : dan kort u zijn leven in. En zou het in u opkomen om een bloem water en zon te ontzeggen ? Ontzeg uw tapijt dan ook geen lucht. Denk eraan dat het uit levende organische materialen bestaat.

 

Vraag voor oude tapijten het advies van uw verkoper en geef ze niet in handen van eender wie.

 

Wat u niet mag doen :

 

Het opslaan  in vochtige ruimtes (kelders, zolders, leegstaande huizen,…).

 

Het opgerold bewaren, zonder voorzorgen.

 

Gebruik maken van de bekende ingrediënten voor elke vlek (vet, inkt). In onze ateliers is de juiste remedie te vinden voor deze ongelukjes.

Uw tapijt kloppen of uitschudden. Dergelijke methodes zijn schadelijk omdat ze de franjes die het kleed beschermen, losmaken

 

 

Restauratie

 

Elk tapijt kan en moet gerestaureerd worden. Voor ieder gaatje, elke scheur is een remedie beschikbaar.  

Maar een goede herstelling mag niet opvallen. Als ze omzeggens onzichtbaar is, zal de waarde van het tapijt onaangetast blijven.

 

Te voorziene uitgave : binnen de perken.

Wij zullen u advies verlenen zodat de kosten voor de restauratie in verhouding staan tot de waarde van het tapijt.

Voor elk werk wordt een bestek opgemaakt.